Güney Kore'de Yemekler - Kore'de neler yemeliyiz? Yemek tavsiyeleri
Şimdi çoğu kişinin merak ettiği şeylerden bir tanesidir bu. "Nerede yemek yenilmeli, neresi helaldir, neresi temizdir, neresi güvenilir.... vs. vs." Öncelikle Koreliler de Türkler gibi pilavı çok sever ve neredeyse her öğünde pilav yerler. (Her zaman yediklerinden emin değilim ancak her öğünde az da olsa kenarda bir yerde pilav bulunmakta.)
Güney Kore her ne kadar gelişmiş teknolojisi sayesinde popüler olsa da, yemekleri de bir o kadar popüler ve önemli bence. Kimchi'ye saygılarımı sunuyorum.
Size ne yemeniz ve yememeniz gerekenleri söylemektense, Korelilerin çok sevdiği ve yabancıların tadına bakmak istediği birkaç yemek yazacağım. Böylelikle aralarından seçer, beğendiğinizi denersiniz. Helal yemek konusunda da; Kore'de eski zamanlarda çok fazla "HELAL" adı altında restorantlar veya kafeler yoktu. Günümüzde insanlar daha duyarlı ve düşünceli. Eminim Kore'yi gezerken birkaç sokakta yürüdükçe helal yiyecek satan yerler bulabilmeniz mümkün. O yüzden içiniz rahat olsun. Aç kalmayacaksınız. :))
Yemeklere gelirsek;
-BIBIMBAP
Bu Bibimbap'ı açıklamak gerekirse, pilavla beraber karıştırılmış bir yemek. Bibimbap servis edilirken bir kase beyaz pirinç ve yanında namul ve gochujang, ya da doenjang ile servis edilir. Şimdi soracaksınız bunlar ne diye. Bunlar birçok çeşit sebze, havuç, mantar, soya sosu, yeşil biber ve yumurtadan oluşmakta.
-BULGOGI
Bu et yemeği 2011 yılında CNN'de Kore'nin 23. en lezzetli yemeği olarak geçmiş. Ete lezzet katmak için genellikle sarımsak ve dilimlenmiş soğan ile ızgara yapılır. Et genellikle marulla sarılır ve ayrıca geleneksel olarak ssamjang ile yenir. Ssamjang; kalın, kırmızı baharatlı bir macun.
-KIMBAP
Geçelim Korelilerin sevdiği yemeklere. Sizler Kore'ye gidince eminim aranızda "Oraya gidince Kore'nin Ramen'nından yemek istiyorum." diyenleriniz vardır. Ramen'dan önce Kimbap'ın tadına bir bakın derim. Sushi'ye çok benziyor. Tek farkı balık değil, yosunla çevrili olmasıdır. Yosun bildiğiniz üzere ömrü uzatan bir yemek. Yosun çorbasınında tadına bakmadan Kore'den dönmeyin! Bu kimbap Kore'de okuyacak öğrencilere önerim olsun. Gerçekten ders çalışırken sizi tok tutacaktır. Ve gerçekten çok pratik.
-KIMCHI
Bu kimchi'yi neredeyse bütün Kore dizilerinde görüyoruz. Az çok ekşi bir şey olduğunu çoğumuz biliyoruz. Çoğu restorantlarda bedava olarak verilir. Siz isterseniz pilavla beraber alıp 5,000 WON (16 TL) ödeyebilirsiniz. Dolar olarak sadece 4 dolar 39 sent. Türk lirasının değersizliği bir kez daha üzüyor bizleri. :'(
-DOLSOT BIBIMBAP 돌솥 비빔밥-
Bu üstte anlattığım normal Bibimbap'tan birazcık daha farklı. Bibimbap'ın başka şekillerde farklı yapılışları var. Bu benim gerçekten tadına bakmayı çok istediğim bir yiyecek. Birnevi salata. Daha doğrusu salata gibi bir karışımdan oluşan pilav. Çanakla beraber servis edilir. Çanak altta pirinç, birkaç çeşit sotelenmiş sebze, bir yumurta ve üstte tost yosunu parçacıkları ve susam tohumu içerir.
-RAMEN
Bir şey söylemeye gerek yok bence. Herkesin bildiği şu upuzun baharatlı, acılı, sulu makarnamız. Türkiye'de neredeyse her yerde bulabilmek mümkün! Bim, Şok, Carrefoursa, Migros gibi birçok yerde hem NOODLE hem de RAMEN veya bazen ÇİN MAKARNA olarak geçiyor ve satılıyor. Paketlerin arkasında her zaman;
-Kaynar su ekleyin
-Baharatları ekleyin
-3 dakika bekletin
Şeklinde talimatlar verilir. Ancak Koreliler Ramen'i öyle yapmazlar. (Bu metodu sadece markette yiyeceklerse veya aceleleri varsa uyguluyorlar. Gerçekten Ramen yemek istediklerinde daha sağlıklı bir yol izliyorlar.)
-İzledikleri yol çokta farklı değil. Ocakta suyu küçük bir tencerede kaynattıktan sonra Ramen'in baharatlarını, sosunu, acısını kaynar suyun içine döküyorlar. Baharatlar köpürmeye başlayınca da Ramen'i koyup kaynamasını bekliyorlar. Bazıları tencerenin üstünü kapatırken bazıları açık bırakıyor. Bu da Korelilerin tarzına göre değişiyor. Ancak dediğim gibi aceleleri varsa; örneğin öğrencilerse, 3 dakikalık kaynar suda bekletip direk yiyiyorlar.
Bir başka bilgi ise; biz Ramen'i bir öğle yemeği veya akşam yemeği olarak görüyoruz. Biri de çıkıp demiyor, Ramen kahvaltıda da yenir diye. Ben dediğimde annem çok garipsemişti. Kahvaltı düzgün yapılmalı günün ilk öğünü, Ramen yersen sağlıksız olursun, dediydi. Ancak şöyle ki Koreliler bu Ramen'e YUMURTA kırıp sabah kahvaltısı Ramenine çevriyorlar. Çoğu kahvaltıda ramen hatta ramenin yanında pilavda yiyen var. Onlarda makarna ayrı pilav ayrı yenir şeysi yok bizim gibi. Bizde hem pilav hem makarna yenmez. Ya o, Ya da O....... :D
Neyse, Kimbap'tan sonra önerdiğim bir yemektir kendisi :)
Bu arada zevke göre yumurta ayrımı bile yapmışlar. Kendiniz nasıl bir yumurta (sulu/kuru) seviyorsanız o kadar pişirin :)
Ramen Türkiye'de 0,75 krş ~ 1 TL arasında bir fiyatta. Kore'de 700 ~ 1000 WON arasında bir fiyatta. (Yani Kore'de 2-3 TL )
...................................................
Bugünlük yemek listemiz bu kadar. Yakında tekrar yemekle ilgili bir liste yapacağım.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Rida-
Yorumlar
Yorum Gönder